Пропонуємо ознайомитись з найцікавішими новинками, отриманими бібліотекою
ім. М.В. Гоголя в
вересні 2018.

Художня література


Алексієвич, С. О. Час Second-hand (кінець червоної людини) / Світлана Алексієвич ; [пер. з рос. Л. Лисенко]. – Вид. 3-тє. – Київ : ДУХ І ЛІТЕРА, 2017. – 464 с.
Ця книга стала останньою в циклі з п’яти праць під загальною назвою «Червона людина. Голоси утопії» Світлани Алексієвич.«Комунізм мав божевільний план, – розповідає авторка у передмові до книги, – переробити «стару» людину, «ветхого Адама». І це здійснилося… може, лише це й здійснилося. За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінизму створили окремий людський тип – «homo soveticus». Хтось вважає, що це трагічний персонаж, а хтось називає його «совком». Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч, пліч-о-пліч, прожила чимало років. Вона – це я. Це мої знайомі, друзі, батьки».


Винничук, Ю. Лютеція : роман / Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2017. – 314 с.
Роман «Лютеція» – черговий постмодерний витвір Юрія Винничука з елементами містики, детективу, еротики, гумору і смутку. Автор зупиняється, як колись Данте, «на півдорозі», щоб озирнутися назад і довідатися, хто він насправді, прагнучи звести рахунки зі своїм молодечим бунтом проти навколишньої совєтської дійсності, розкопати щось більше про свою родину. І все це на тлі нестримних любовних пригод не тільки автора, але й львівського Дон Жуана 1840-х років Івана Вагилевича.



Забужко, О. С. Після третього дзвінка вхід до зали забороняється : оповідання та повісті / Оксана Забужко . – Київ: КОМОРА, 2017. – 416 с.
Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття — від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління — «покоління відкладеної війни».



Кідрук, М. Не озирайся і мовчи : роман / Макс Кідрук. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. – 507 с.
Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.



Коельо, П. Шпигунка : роман / Пауло Коельйо ; пер. з португ. І. Палій. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 186 с.
Історія жінки, яка стала чи не найбільшою загадкою чи містифікацією початку ХХ століття, навіть розсекречена через багато років британською MI5 та розвідками Німеччини і Нідерландів, залишила по собі більше питань, ніж відповідей. Бо відповіді були відомі лише їй, «Перлині Сходу», яка зачаровувала Париж своїми спокусливими танцями та своєю відвертою красою, блискучій куртизанці, яка змушувала наймогутніших чоловіків, що вершили долі Європи, забувати про все, аби лише потрапити у світло екзотичного індонезійського Сонця — Мата Харі.



Кокотюха, А. А. Офіцер із Стрийського парку : роман / Андрій Кокотюха. – Харків : Фоліо, 2017. – 283 с.
Львів, осінь 1918 року. Австро-Угорська імперія за крок до руй­нації. Поляки та українці ведуть боротьбу за владу, кожна сторона претендує на Східну Галичину. Йдуть важкі політичні переговори. Українцям вигідно затягувати процес — є надія знайти сильного союзника. Аж раптом у Стрийському парку знаходять труп офіцера-поляка, який був членом таємного військового товариства. Пере­говорам кінець, і Климентій Кошовий, не так давно — відомий адвокат, а нині — особа без певних занять, має два дні, аби довести: вбивство не має стосунку до політики.



Кокотюха, А.А. Біла ніч: роман / Андрій Кокотюха. – Харків :Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 287 с.
Весна, 1945 рік. На Західній Україні — тотальний наступ загонів НКВД на повстанську лісову армію. Максим Коломієць на прізвисько Східняк очолив летючий відділ, який здійснює диверсійні військові операції. Про нього ходять легенди: безстрашний відділ Східняка може діяти одночасно у кількох місцях, а сам Коломієць — невловимий. Майору НКВД Полиніну доручають надскладне завдання: він має знищити Східняка. Агент потрапляє до летючого відділу і втирається в довіру до командира: НКВД хоче зруйнувати повстанський рух зсередини. Операція «Біла ніч» зазнає успіху. Але заманити Східняка в пастку — не так просто.


Меландрі, Ф. Єва спить : роман / Франческа Меландрі ; пер. з італ. М. Прокопович. – Київ : Нора-Друк, 2017. – 399 с.
Ева, фахівець зі зв’язків з громадськістю, що мешкає на Півночі Італії, отримує несподіване повідомлення з Півдня Італії від людини, яку вона знала ще у дитинстві. У цьому повідомленні йдеться, що Віто, колишній коханий її матері, який так і не став її чоловіком, важко хворий і хоче бачити Еву, щоб пролити світло на давні сімейні таємниці. Ева вирушає на південь, у Колабрію. Ця довга поїздка у потязі через всю Італію навіює їй спогади про дитинство, яке збіглося з важким періодом в історії Італії — боротьби і конфліктів у прикордонних районах Північної Італії і Австрії. Кожна країна має свої важкі часи, які часто стають персональними трагедіями багатьох родин. А болючі шрами, що залишаються від таких драматичних історій, стають сюжетами цікавих романів.



Муракамі, Харукі. Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі : роман / Харукі Муракамі ; пер. з яп. О. Забуранної. - : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 302 с.
Вони були натхненні та яскраві, що відбивалося навіть у їхніх іменах. Розумник Червоний, який надихав усіх на перемогу. Синій — капітан команди з регбі, що вчив не перейматися поразками. Сором’язлива піаністка Біла — красуня з обличчям японської ляльки. Чорна — іронічна комедіантка-інтелектуалка. І невиразної барви Цкуру. П’ятеро шкільних друзів — мов п’ять пальців однієї руки. Серед них головний герой почувався щасливим. Адже він мав мрію. Та одного дня без пояснення причин друзі викреслили Цкуру зі свого життя… 




















Пінчон, Т. Виголошення лоту 49 : роман / Томас Пінчон ; пер. з англ. М. Нестелєєва. – Київ : Вид-во Жупанського, 2017. – 191 с.
«Виголошення лоту 49» – один з найвідоміших і водночас один із найзагадковіших романів «темної конячки» американської літератури Томаса Пінчона. Починаючись як класична оповідь про життя звичайної американської домогосподарки середини 60-х, оповідь поступово набирає все загадковіших і таємничіших обертонів, а насамкінець приголомшує читача, залишаючи його наодинці з роздумами про загадки й таємниці, щедро розсипані автором на сторінках твору, і змушуючи його знову перечитувати цей хитромудрий роман.

Роздобудько, І. В. Я знаю, що ти знаєш, що я знаю : роман / Ірен Роздобудько. – Вид. 2-ге. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 237 с.
Їх багато по усіх світах — тих, хто шукає кращої долі в чужій країні. Вони приязно посміхаються своїм новим господарям і з надією заглядають їм в очі в очікуванні на приязнь чужої землі. Вони пристосовуються. Вони звикають. Часом, комусь з них випадає удача. Часом — прозріння і повернення. Часом — нова любов. А іноді й смерть… За своїми постояльцями — емігрантами з України — спостерігає хазяйка котеджу невеличкого німецького містечка фрау Шульце. Вона знає про них набагато більше, ніж вони про себе. З них їй треба обрати лише одного — того, хто «розшифрує» для неї листа з минулого.

Фіцджеральд, Ф. С. По той бік раю : роман / Френсіс Скотт Фіцджеральд ; пер. з англ. О.Б. Казанівської. – Харків : Фоліо, 2017. – 252 с.
Роман був опублікований 1920 року, і молодий письменник одразу ж став знаменитим. У цьому творі висловлено емоційний досвід цілого покоління юних американців, які прийшли в світ після Першої світової війни і, ставши дорослими , усвідомили, що "всі боги вмерли, всі війни відгриміли, будь яка віра підірвана".



Шкляр,В. Троща : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. -  415 с.
Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…


Психологія






Браун, Б. Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, яким ти є : ваш путівник до повнокровного життя / Брене Браун ; пер. з англ. О. Замойської. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 208 с.
Ця книга — результат приголомшливого дослідження того, як люди сприймають свою недосконалість. Аналізуючи тисячі історій чоловіків та жінок, вчена дійшла вражаючого висновку: щасливими людей робить не досягнення власного ідеалу, а визнання своєї недосконалості! «Що подумають інші?» Це питання отруїло не одне щасливе життя. Власна недосконалість, наша невідповідність очікуванням близьких, друзів, колег здається головною перешкодою на шляху до щастя.Проте приголомшливе дослідження американської письменниці доводить — це вірно з точністю до навпаки! Лише коли ми припиняємо доводити власну неперевершеність, у нас з’являється більше часу, уваги, любові і ніжності до важливих нам людей — недосконалість стає даром, що робить нас щасливими.







Фридман, А. Если бы да кабы … или 15 ментальных ошибок : пер.с англ. / Артур Фридман, Роуз Девульф. – Киев : Сварог, 2016. – 254 с.
Эта книга для тех, кто все время думает о прошлом, считает, что мог бы что-то сделать, да не сделал, должен был выбрать одно, а выбрал другое. Доктор Фриман и его коллега Р. Девульф описывают техники и упражнения, которые позволяют читателям "разблокировать" их прошлое. Авторы показывают, как можно быстро избавиться от пагубных мыслей "если бы да кабы" и наконец-то осуществить свои желания.


Рубштейн, Н.В.Полный тренинг по развитию уверенности в себе / Нина Рубштейн. – Киев : Сварог, 2018. – 223 с.
 Эта книга поможет любому стать абсолютно уверенным человеком. Это самый полный, простой и эффективный тренинг, который гарантирует вам результат. 45 правил абсолютной уверенности, которые легко запомнить. 73 последовательных упражнения, которые интересно выполнять. А в качестве бонуса удовольствие от чтения.



Історія





























Згурская, М. П. Загадки истории. Отцы-основатели / М. П. Згурская. – Харьков : Фолио, 2017. – 377 с.
Історія людства зберегла імена видатних людей, які стали батьками-засновниками великих держав. Так, Александр Македонський створив найбільшу імперію Стародавнього світу, яка, проте, розпалася після його смерті. Робесп’єру і Дантону було далеко до Александра Великого, але у Франції – вже П’ята Республіка. Що визначає успішність держави: обставини створення, особистості батьків-засновників або ще щось, чого ми не бачимо?



Згурская, М. П. Загадки истории. Страна древних ариев и Великих Моголов / М. П. Згурская, А. Корсун, Н. Лавриненко. – Харьков : Фолио, 2017. – 380 с.
Индия всегда ассоциировалась у большинства жителей Европы с чем-то мистическим и даже сказочным. Век XIX поднял на щит вопрос о прародине ариев – героев древнеиндийских сказаний "Махабхарата" и "Рамаяна", которые, как доказала наука, были прародителями всех индоевропейских народов. Ну а любителей исторических загадок на протяжении многих десятилетий волновали судьбы самых знаменитых драгоценных камней в истории человечества, родиной которых была все та же Индия. Обо всем этом и рассказывает книга, предназначенная для самого широкого круга читателей.

Історія європейської цивілізації. Рим / за ред. У. Еко ; пер. з італ. Ципоренко та ін. – Харків : Фоліо, 2017. – 1031 с.
"Історія європейської цивілізації. Рим" - сучасний підручник історії Європи, в якому представлена повна картина політичного, військового та культурного світу Стародавнього Риму. Ця грандіозна праця охоплює період античності від середини VIII ст. до н. е. (з часів першої урбанізації) і до падіння Римської імперії у V ст. н. е. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом - як всесвітньо відомими шедеврами, так і першодруками із багатьох музеїв світу.

Малаков, Д. В. Долі киян (1941-1943) / Дмитро Малаков. – Харків : Фоліо, 2017. – 285 с.
Книжка краєзнавця і дослідника Дмитра Малакова розповідає про долі киян у роки нацистської окупації Києва, а також після визволення столиці України, рідного міста автора. Особливу увагу приділено подіям, що замовчувалися або навіть перекручувалися радянською владою, зокрема жахливій пожежі Хрещатика у 1941 році або загибелі простих киян під час бомбардування Київського залізничного вузла у 1943-му авіацією Червоної армії.


Cавченко, В. А. Дванадцять війн за Україну / Віктор Савченко ; пер. з рос. А. Сопронюка. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 479 с.
Дванадцять війн, які кривавим вихором пронеслись по Україні 1917-1921 рр., в радянській історії носили назву «громадянська війна», але вони велися за володіння українськими ресурсами (людськими, продовольчими, енергетичними). У лютому 2017 року ми  згадаємо революцію, яка дала нашим прадідам надію на кращу долю, але її ідеали сто років тому не втілилися в реальність, а були потоплені в крові. Ми знову отримали надію і завдання нашого покоління не упустити цей шанс.

Толпыго, А. К. Загадки истории. Злодеи и жертвы Французской революции / А.К.Толпыго. – Харьков : Фолио, 2017. – 379 с.
Великая французская революция стала поворотным моментом в истории Франции, да, пожалуй, и всей Европы. На арену общественной жизни вышло третье сословие. События этой революции потрясают не только своей масштабностью, но и жестокостью: тысячи людей стали жертвами революционного террора, который, как обещали его вдохновители – Марат, Дантон, Робеспьер, – был призван расчистить дорогу в светлое будущее человечества.
Так кто же был жертвой, а кто злодеем в этих страшных событиях? И почему злодей, случалось, превращался в жертву? И правильно ли видеть в человеке только белое или только черное?

Яневський, Д. Б. Проект Україна. Архітектори, виконроби, робітники : А-Г / Данило Яневський. – Харків : Фоліо, 2017. – 299 с.
"Проект "Україна": Архітектори, виконроби, робітники", - перша спроба показати українському загалові велич, різнобарв'я та різноманітність реальних, живих творців просторів, у яких ми живемо. Просторів для вільних людей і відповідальних громадян тієї України, про яку ми мріємо, для якої працюємо, задля якої кращі сини та дочки нашого народу, не оглядаючись на свою національність та віросповідання, віддають своє життя у кривавій війні проти неуцтва, пихатості та рабства, що третє століття поспіль намагається знищити наш безсмертний народ.

Яневський, Д. Б. Проект Україна. Відомі історії нашої держави / Данило Яневський. – Харків : Фоліо, 2017. – 288 с.
Коли книжка ще тільки знаходилася в друці, навколо неї вже сперечались – про погляди на українську історію, про автора, про українську мову, якою написана книга. Розповідається в ній про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об`єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книзі автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історії країн Центральної та Східної Європи.




Комментариев нет:

Отправить комментарий